TVÅ LINSLUSAR

Som vi tidigare kunnat meddela föddes Charlie Chaplin och Adolf Hitler med bara några dagars mellanrum, 16 respektive 20 april 1889. Mindre känt är att det finns stora likheter mellan deras tidigaste filmframträdanden.
I sin första film, Chaplin som tidningsman (1914), hade Chaplin ännu inte hittat sin typiska luffarfigur, här spelade han istället en snobb i kostym, hög hatt och valrossmustasch. I den andra filmen däremot, Charlie vill fotograferas (1914), framträder Chaplin som vi är vana att se honom (1). Filmen spelades in under en lådbilstävling i Venice utanför Los Angeles, och Chaplin föreställer en odräglig linslus som hela tiden kommer i vägen för journalfilmskamerorna. Verklighet och fiktion glider ihop i denna film - runtomkring Chaplin står en publik som kommit för att se lådbilstävlingen, och de har ingen aning om att de bevittnar födelsen av världens mest berömda filmgestalt. Men det visste ju å andra sidan inte Chaplin heller.
Garmisch, Tyskland 1919: frikårer återvänder från Munchen där de slagit ned ett kommunistiskt uppror. Vid järnvägsstationen har människor samlats för att möta dem. Flaggor, pompa pch ståt. Ur mängden tränger sig en 30-årig man fram och ställer sig framför journalfilmskameran. Han har samma slags mustasch som luffaren Charlie, och är lika demonstrativt obekymrad av att han står i vägen för kamerorna. Det är kanske den tidigaste filmbilden på Adolf Hitler, och ingen bland åskådarna anar att de står inför den blivande ledaren för Det Tolvåriga Riket. Men det visste ju å andra sidan inte Hitler heller.

(1) Den första Chaplinfilmen med luffarfiguren var alltså inte Mabel´s Strange Predicament (1914); Chaplin minns fel i sina memoarer, och samma misstag upprepas i Richard Attenboroughs film Chaplin (1992). Se vidare Bo Berglunds grundliga utredning i CHAPLIN 211/Sept 1987.