I VIMLET

Hedda Hoppers rapport från Oz

Det viskas en hel del på stan om festlige slapstickskomikern Larry Semons stumfilmsversion av Trollkarlen från Oz (1922). Nog finns det anledning alltid. Till rollen som sagans Dorothy har Larry hittat hennes namne, söta Dorothy Dwan, och vännerna låter meddela att de båda redan är ett par. Så snart filmen är klar ringer bröllopsklockorna, och vem vet - kanske ska de tillbringa sin smekmånad någonstans ovan regnbågen.
Det finns all anledning att tala om Bebe Daniels också, som spelade Dorothy redan 1910 i den första versionen av Trollkarlen från Oz . Rara Bebe, vars sångbegåvning vi kunde njuta av i den trevliga musicalen 42:a gatan (1933), lämnade ju som bekant USA för att tillsammans med sin make Ben Lyon (inte "Cowardly Lyon" väl?) söka lyckan i England. Det är ett strävsamt gammalt par som hållit ihop i alla år - så ingen av dem verkar ha något behov av att brista ut i "If I Only Had A Heart"!
Lika lycklig lär nog inte Mildred Harris vara, om vi ska tro våra sagesmän. Mildred - som 1914 medverkade i en Oz-film regisserad av bokens författare - var ju bara sexton år när hon gifte sig med 28-årige komikern Charlie Chaplin, ett vad vi har fått höra inte särskilt lyckligt äktenskap. Det fanns skäl att befara det värsta redan på bröllopsdagen, när Charlie glömde att kyssa bruden och vigselförättaren fick påminna honom. Efter bara två år gick de åt var sitt håll på den gula tegelvägen.
1939 års Dorothy, allas vår Judy Garland, har ju i pressen kopplats ihop med såväl Peter Lawford som Tyrone Power, Dirk Bogarde och Ethel Merman, men... ja, vi säger ingenting, så har vi ingenting sagt. Ryktet att Judys egen far skulle tillhöra "Dorothys vänner" lämnar vi också utan kommentarer.
1985 spelades ännu en film om det märkliga landet Oz in. Den här gången spelades Dorothy av rådjursögda Fairuza Balk, eller "Ru" som hennes vänner kallar henne. Lilla Fairuza är aldrig lyckligare än när hon får krypa upp i fåtöljen och lyssna på någon riktigt rivig punkskiva, så det är knappast förvånande att hennes pojkvän är punkige David Thewlis, vars skådespelarkonst vi kunnat njuta av i Mike Leighs förtjusande film Naken (1993).
Låt mig avrunda min spalt med några ord om en kommande Oz-film. 1998 får vi se Queen Latifah som den elaka häxan, Warren G som Plåtmannen, och Snoop Doggy Dog som Fågelskrämman. Det är ju ett både svängigt och färgstarkt gäng, så det finns säkert all anledning att återkomma till dem i framtida spalter. Och vill du själv mingla bland Oz-folket behöver du bara blunda och slå ihop rubinskorna tre gånger.

-Hedda Hopper